Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Muc meseca

OlgaOlga
februar 2014

 
nazaj
line

Tudi tale mačica (kot trenutni pes meseca-Lorenzo) ni najbolj lahek kaliber za sobivanje ampak vseeno, če ne celo ravno zato, zasluži svojo zgodbo vam v branje in razmislek, morda celo kaj več … Njena zgodba, vsaj tisto, kar je nam poznano, se začne s prihodom v zavetišče. Poleg ugotovitve, da gre za odraslo, 2 leti staro samičko, medeno rumenih mandljevih oči in kar košatega kožuščka, je bila zabeležena tudi poškodba noge, za katero se je kmalu izkazalo, da je ne bo možno toliko sanirati, da bi se mačico kot "prostoživečo" lahko sterilizirano, cepljeno, čipirano in označeno vrnilo na prvotno lokacijo najdbe, kakor je to splošna praksa pri vračanju v naravo.

Olga

Olgina tačka je, kot rečeno, v takem stanju, da življenju zunaj ne bi bila kos, saj je v okolju, kljub temu, da je opisano kot "varno", še vedno prisotnih kar nekaj faktorjev, ki so primerni le za zdrave in popolnoma mobilne živali. Ostaja torej v zavetišču in išče nov dom. NUJNO išče nov dom, saj ji bivanje med "sostanovalci" ne ustreza, gre namreč za tip "samotarske" mačke. Ni divja, ni napadalna, ne išče težav in ni agresivna, ima pa zelo razdelan pojem osebnega prostora in jasno pokaže, kdaj ne želi, da se poseže vanj. Vsako tako izzvano vedenje pa je zanjo stres, ki posledično pomeni slabo voljo, lahko pride tudi do slabega počutja. Kljub temu, da je sicer zdrava.

Olga

Kaj torej potrebuje tale naša Olga, "mačka Olga", ki jo najdete celo na 8. mestu med zadetki na Googglu? Nov dom, kjer po možnosti ni drugih mačk ali kakršnihkoli drugih domačih živali. Dom, kjer bi imela umirjeno življenje in svoj širši bivalni prostor delila z manjšim številom odraslih ljudi. S takimi ljudmi, ki bi razumeli, da ni posebno prijazna do nikogar, da ni mečkabilna mačka (da ne mara mečkanja in crkljanja) in da bo vse stike - če bo - odrejala sama. Sama se bo, ko/če se bo približala. Ker je pri njej kljub poškodbi še vedno prisotna želja po zunanjem svetu, kamor pa je zaradi varnosti nov skrbnik seveda ne bo smel spustiti, bo sčasoma zadovoljna, če bo lahko iz kakega mačjaka ali zamreženega balkona opazovala okolico in vdihavala zunanji svet. Pri takih mačkah se zelo obnese tudi navajanje na oprsnico in potem sprehod na povodcu, ampak pri njej je za pričakovati, da ji samo privajanje na povodec ne bo ljubo, vsaj na začetku bi se znal kak tak projekt za skrbnika končati na urgenci. Ne hvala, boste rekli, pa kaj naj s tako "neuporabno" mačko? Na splošno gledano je morda ta njena karakteristika res zaviralni oz. odvračalni faktor, ampak dejstvo je, da ni večje sreče in zadovoljstva, ko TAKA mačka po določenem času (ne bomo lagali, lahko govorimo o nekaj mesecih ali dlje) nekega dne dvigne glavo, pogleda svojega človeka, nežno zamežika, se dvigne s svojega trenutnega prostora, pretegne, zdolgočaseno zazeha in ..., se počasi pride pobožat, pride tako blizu, da zaslišimo njeno zadovoljno predenje. Se celo zrine v naročje in svojega osuplega skrbnika pogleda s tistim zasanjanim pogledom, ki pove vse: "Ti si moj dom". To je Olga.

Napisala Katarina Wallas

dot Več o Olgi

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net