Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJI OB POSVOJITVI IŠČEJO NOV DOM BREZ VAS NE GRE SPET DOMA PREOBRAZBE NE PREZRITE KOLUMNA
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Muc meseca

RozinaRozina
maj 2012

 
nazaj
line

Rozina je bila sprejeta 1. marca letos. Zaradi zlomljene tačke je prišla na sanacijo zloma, okrevanje in seveda sterilizacijo. Sredi marca je bila tačka že mnogo bolje, v tem času je bila sterilizirana in označena s prirezano konico levega ušesa za vrnitev v okolje. Rozina naj bi v zavetišču ostala toliko časa, kot ga potrebuje, da se popolnoma zdrava vrne na svojo lokacijo.

Mačke se med seboj razlikujejo in prostoživeče odrasle muce se različno odzovejo na notranje bivanje. Nekatere so resnično divje, nevajene ljudi in drugih mačk ter jim zaprt prostor predstavlja hudo stisko. Takšne se v čim krajšem času po sterilizaciji vrne v okolje, ki ga poznajo, saj je kljub nevarnostim, ki prežijo nanje zunaj, primernejše in manj stresno kot prisilno bivanje v stanovanju. In potem so tiste druge, ki jim notranje bivanje nenadoma pomeni varnost in udobje, ki ju zunaj niso poznale. Rozina je brez pritožb sprejela varno zavetje, okusne obroke, svežo vodo, ki je vedno na voljo, večkrat na dan očiščena mačja stranišča ter tudi mačjo in našo družbo. Prav z ničimer ni nakazala, da ji ne bi ugajalo pri nas, še manj, da bi si želela nazaj ven. Ker si zasluži priložnost prav tako kot vse druge, ki iščejo zase najprimernejši varen in odgovoren dom, je Rozina konec marca poleg oznake na ušesu dobila še čip.

Rozina

Rozina torej išče dom, kjer bo pozabila, da je zunanji svet, v katerem si je poškodovala tačko, sploh kdaj obstajal. Temna je, a ni čisto črna. V njej se v lesku sijoče dlake skriva nekaj želvovinasto rjavo oranžnega. Mislim, da sem bila ravno jaz 'kriva' za njeno hecno ime. Zakaj točno mi je na misel prišla Rozina, ne vem več, zelo verjetno pa je asociacija na žlahtno posušeno grozdje, še posebej če je pred pripravo sladice namočeno v temen rum, nastala ravno zaradi njene posebne barve. Čeprav je še mlada, saj je stara komaj eno leto, je na njej nekaj starinskega, tistega prijetnega starinskega, ki veje iz babičinih čipk in starih svetilk s prašnimi senčniki. Prelep mačji obraz ima in dremav jantarjevo rumen pogled. Ni vsiljiva, ni med tistimi, ki želijo po najkrajši poti splezati na tvojo ramo, se pa s predenjem in zaprtimi očmi preda božanju, ko ji nameniš svojo pozornost. Med tistimi malce glasnejšimi je tako rekoč neopazna, dokler je sam ne spomniš na to, da veš, da je tam in si želiš njene družbe.

RozinaRozina

Želim ji dom, kjer bo lahko poležavala na mehki blazini na žarku popoldanskega sonca skozi zamreženo okno, ki jo bo ločevalo od sveta, ki mu je s pomočjo vseh nas ubežala. Želim ji, da bi se na blazini lahko med dremežem pretegovala sita in ljubljena, njeno komaj opazno prirezano uho pa nas bo vse spominjalo na to, da je še eno življenje dobilo priložnost in s tem osmislilo naš trud.

Napisala Vixi

dot Več o Rozini

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kolumna kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2017 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net