Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Muc meseca

JankoJanko
marec 2010

 
nazaj
line

Oranžen je! Čudovit, tigrasto oranžen. Ti so najboljši, če drugega ne, izmišljen in na roke narisan Garfield to že leta dokazuje...

Naj vas postavim iz stripov v realen svet. Oranžni mački med seboj nimajo nič skupnega, razen barve dlake. Žal, na vaše razočaranje oranžni mački niso pasma, oranžne barve jim ne narekuje karakter, oranžen kožuh niti ni tip kožuha, je le zgolj in samo barva dlake. Janko je torej navadna, tigrasta, evropska domača mačka, oranžne barve. V resnici vam nočem povedati, da Janko ni nič posebnega, nasprotno, rada bi vam povedala, da je nekaj posebnega, poseben pa je za to, ker tak je on sam in ne za to, ker je "oranžko".

Zakaj sploh toliko motoviljenja okrog barve, se najbrž sprašujete.

Janko je bil s črno prijateljico Metko, septembra lani najden sredi gozda (brez čarovnic in brez drobtinic, ki bi vodile do doma). Prav kmalu po prihodu v zavetišče je imel, za razliko od črne Metke, polno gorečih oboževalcev. Zakaj torej še ni v novem domu? Ker nihče od oboževalcev, ki so mu ponujali ljubeč dom, ni vprašal, kakšen je Janko po karakterju, kako se obnaša, kaj ima rad, česa ne mara, je zdrav, je igriv ali morda plašen. Zakaj le? Oranžen je, gotovo ima ciničen smisel za humor, obožuje lazanjo in vsake toliko obrca domačega psa. Vem, da pretiravam, a kakšen je Janko karakterno ni nihče vprašal ravno za to, ker je Janko lep in je oranžnih tigrastih precej manj, kot sivih tigrastih ali čisto črnih. Ker so redki in bolj atraktivne barve, se jih drži še kup pozitivnih mitov, ki jih delajo še bolj zanimive.

Janko je sicer en srčen, nežen in čudovit muc, a je zaenkrat tudi izjemno plašen. Išče torej človeka, ki od njega ne bo že prvi dan zahteval mačjih vragolij in predenja v naročju. Človeka, ki ga ne bo primerjal z morebitnimi prejšnjimi oranžkoti, ga ne bo primerjal s slavnim Garfieldom in od njega zahteval, da je prav tak veseljak kot on. Nekoga, ki si bo dovolj želel bivanja z njim, da mu bo pustil ves potreben čas in prostor, da se privadi in ga vzljubi. Janko je nežen in ne beži toliko, da se ga sploh ne bi dalo ujeti. Je radoveden in po posladek bo gotovo prišel čisto blizu, čeprav bo trajalo nekaj časa. Če ga vzameš v naročje, se ne brani z vsemi štirimi, ne praska in ne vpije, le navdušen ni. To ga ob obilici ostalih, ki kar skačejo v naročje, dela drugačnega in posebnega. Zaradi tega si seveda nič manj kot ostali ne zasluži svojega stalnega doma.

Je zanj kje kdo, ki je pripravljen za njegovo lepoto potrpeti? Kdo, ki bi si želel mačjo družbo, pa mu je vseeno, če je po nesreči ravno oranžen? Kdo, ki Janka ne bo hotel vrniti nikoli več, pa čeprav ga morda prvi teden v novem domu ne bo izpod kavča? Kdo, ki se bo ukvarjal z njim in bo potrpežljivo počakal, da Janko svojo plašnost proda za predenje v naročju? Je kje kdo?

Napisala Vixi

Več o Janku

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net