Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Muc meseca

MrakMrak
marec 2014

 
nazaj
line

Drugi zapis v njegovi temi iz začetka meseca marca na MPN pa pravi:
"Smo se trudili, pa iz te moke ne bo kruha. Izgubil bo obe očesi, vendar bomo prej opravili še drugo cepljenje. Čez kakšen mesec torej bo muc brez obeh učk iskal nov dom. Zgledal bo tako kot Xenina (Katarinina) lepotica, torej bo krasen."

Kaj se mu je pripetilo, da ga je še komaj živega, 4 mesečnega, zaradi hudega vnetja oči in dihal praktično slepega in čisto nebogljenega našla najditeljica? Je nekdo nekaj časa skrbel zanj in ga hranil, potem pa ob spoznanju, da ne bo popoln, vrgel na cesto? Je njegova mama ena izmed mnogih nesteriliziranih, ki kotijo v naravi, brez zavetja in skoraj brez možnosti, da bi vsi mladički v leglu preživeli? Se mu je nekako samemu uspelo prebiti čez prvih nekaj mesecev svojega življenja in je potem začel izgubljati bitko?

MrakMrak

V zavetišče je prispel le malo pred gotovo smrtjo, tako da je bil takoj veterinarsko pregledan in oskrbljen. Zapacani učki in nos so ga še naprej pestili, a s podporo ustreznega zdravljenja vedno manj in je trenutno v dobri koži. Čez nekaj dni bo operiran in bo ostal brez obeh očes. Čeprav slep, se zelo rad crklja, zraven prede, daje buce, dela prevale, tudi z žogice se igra. Na slepoto se je že navadil in tako kot druge slepe mačke dojema okolico bolj s pomočjo brkov in voha. Praksa kaže, da slepi mački skoraj bolje vohajo kot tisti, ki vidijo, saj se dostikrat zgodi, da žival na račun enega izgubljenega čuta bolj izostri drugega. Prav nasmejala sem se pred kratkim, ko sem v enem od člankov o slepih mačkah prebrala pripoved skrbnice večih mačk, med njimi tudi slepega mačka, kako je mimo njega nemogoče v stanovanje "pretihotapiti" tunin sendvič. Sem si ga predstavljala, kako ob vsakem takem poskusu vnosa zamiga z brki in se v nekaj sekundah postavi pred skrbnico češ: "Kaj si mi prinesla?"

MrakMrak

Mrak se bo tudi brez oči razvil v krasnega, zdravega črnega mačka. Zdrav bo. In slep, kar pomeni, da bo zdrav maček. Kot je moja črna slepa mačka, ki jo imam že 5 let in si življenja brez ne sploh ne predstavljam.

Kakšnega skrbnika išče Mrakec? Takega, ki verjame, da črni mački ne prinašajo nesreče. Takega, ki bo poskrbel, da ne bo mogel uiti, saj zunanje okolje za mačke, ki ne vidijo, nikakor ni primerno. V nobenem primeru! Takega, ki bo imel več ali manj pospravljeno stanovanje, da se Mraku ne bo treba vsakič znova spotikati čez razne nepotrebne predmete, ki bodo danes tukaj, jutri tam. Takega, ki bo minimalno premikal pohištvo. Takega, ki mu bo prvi dan pokazal, kje ima hrano, vodo, ležišče in igračke, potem pa pustil, da se vse ostalo sam pogleda. Mačke imajo dober spomin in se hitro zapomnijo, kje je kaj in tudi hitro, praktično takoj najdejo. Pomagala mu bo tudi kakšna igračka z zvončkom, da jo bo lažje spremljal med igro. Takega, ki morda že ima kakšno družabno mačko, saj so tudi slepčki družabna in aktivna bitja. Takega, ki ne siten, kadar se nikakor ne bo mogel dvigniti iz fotelja, saj mu bo v naročju predel en mehak kupček črnih dlak.

MrakMrak

Kar se mene tiče, črni mački prinašajo srečo. Slepi celo dvojno.

Napisala Katarina Wallas

dot Več o Mraku

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net