Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 

Zavetišče Horjul - Ne prezrite!

MUČENJE ŽIVALI

Slovenska zakonodaja omogoča kaznovanje tistih, ki živali zanemarjajo ali jih mučijo (jim naklepno povzročajo trpljenje oz. škodijo njihovemu zdravju). Za ukrepanje sta pristojni veterinarska inšpekcija in policija. Da pa bi lahko ukrepali, potrebujejo prijavo.

PRIJAVE MUČENJA
Če torej vidite, da kdo slabo ravna s svojo, tujo ali nikogaršnjo živaljo, se opogumite in storilca prijavite. Če gre za početje, ki se odvija v določenem trenutku in storilca ne poznate, pokličite policijo, ki bo prišla na kraj dogodka in zadeve popisala. Po potrebi vas bodo tudi usmerili na dežurnega veterinarskega inšpektorja ali inšpektorico. Če pa gre za žival v neustreznih bivalnih pogojih ali za drugače zanemarjeno žival, je primerna prijava veterinarski inšpekciji.

Veterinarski inšpektorji in inšpektorice potrebujejo podatke (naslov in če se le da tudi ime in priimek) domnevnega kršitelja. Povprašali vas bodo tudi po vaših podatkih, a nikar se ne ustrašite! Vir prijave je v vsakem primeru tajen, zato prijavljena oseba ne bo izvedela vaših podatkov. Vsako prijavo, ki jo sprejmejo, so inšpektorji dolžni preveriti.

Če ste prepričani, da je neko ravnanje z živaljo hudo napačno, ni nobenega razloga, da ne bi za svojim prepričanjem stali z imenom in priimkom. To je najmanj, kar lahko naredite za nekoga, ki svojih muk ne more ubesediti.

Ko pristojni ne želijo ukrepati
Velikokrat se zgodi, da nas policisti želijo preusmeriti na kakšno drugo službo, češ da oni niso pristojni. Če vas bodo preusmerili na veterinarsko inšpekcijo, je to sprejemljivo, če pa vas bodo napotili na kakšno društvo za zaščito živali, imate opravka s slabo poučeno uradno osebo. Upamo, da bo takih situacij sčasoma čedalje manj.

MEJNI PRIMERI
Kje je meja med še sprejemljivim in povsem nesprejemljivim ravnanjem z živaljo? Včasih je to mejo težko določiti. Če niste prepričani, da je neko ravnanje dovolj grobo ali malomarno za prijavo inšpekciji, lahko storilca sami opozorite, da ne ravna ustrezno. Pri tem bodite vljudni in odločni. Sogovorniku tudi povejte, kakšno ravnanje je ustrezno in zakaj. Mnogokrat takšna iskrena beseda precej zaleže. Če pa se ravnanje te osebe kljub temu ne bo spremenilo, ste lahko prepričani, da tako ravna iz malomarnosti in ne zaradi nepoučenosti.

NAJ NAM NE BO VSEENO!

Nikar si ne zatiskajmo oči pred dejstvi! Vsako leto je v Sloveniji na tisoče živali zanemarjanih in mučenih. Če bi za vsako od teh živali nekdo poklical pristojno inšpekcijo, bi se situacija sčasoma zagotovo izboljšala.

Ukrepajte zdaj!
Prijavite neprimerno ravnanje najbližji območni enoti veterinarske inšpekcije.

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net