Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 

Zavetišče Horjul - Ne prezrite!

Pišuka Poldi, Paprika

PaprikaPride Polona pa pokliče Papriko. "Papra, Papra… pišuka poldi, PAPRIKAAA!!!"

Pridirka Papra, pobremza, previdno pogleda prisotno publiko, pa popiha proti pesjakom. "PAAPRAAA", pisano pogleda Polona. Papra poklapano pride pred Polono, prav po pobalinsko poškili, potem pa ponovno popiha po peščeni poti proti prvemu psu.

Vsakič, ko pomislim na Papriko, se mi v misli prikradejo takšne prisrčne neumnosti.

Papra vedno deluje kot ena prijetna prismojena zmešnjavca in takšne posrečene, dobrovoljne šeme zlepa ne srečaš.

Prav zanimivo je opazovati njeno taktiko, kako se prikupiti neznancu, ki je tisti dan zadel prvo nagrado - božanje Papre.

Najprej z varne razdalje razišče situacijo in določi srečnega dobitnika. Potem sramežljivo spusti veke in oddivja za hišo. Nekaj časa je ni na spregled, potem pa lahko pozoren opazovalec vidi, kako njena buča kuka izza vseh možnih vogalov. Tako, pritegnila je pozornost. Nakar se pusti prositi, naj vendar pride bliže in na koncu s sklonjeno glavo, kot najbolj ubogo bitje na tem svetu, pricaplja do nagrajenca, se z vso težo nasloni nanj in začne nastavljati levi uhelj, pa desni, hrbet, glavo itd. V glavnem, jasno da vedeti, kje je čohanje nujno potrebno.

Resnici na ljubo se mi to njeno obnašanje ne zdi nikakršna taktika, ampak bolj praznovanje vsakega dne, ko se zbudi v novo jutro v varnem zavetju kavča, z vedenjem, da bo zdaj, zdaj prišla Polona s polno posodo hrane, da bodo zopet prišli na obisk prijazni ljudje, ki jo bodo peljali na sprehod in jo dodobra prečohali in dejstva, da se je za vse večne čase rešila ceste. Papra je borec, ki ve kaj hoče, predvsem pa česa noče.

PaprikaPaprika

Rojena je bila na eni od ulic velikega mesta in že ob rojstvu obsojena, da bo potepuški pes, kot njeni starši, ki so si hrano izbrskali v smeteh, brez cilja blodili po ulicah in se borili za preživetje. Vendar pa ji je očitno ena od sojenic v zibelko podtaknila drugačno usodo. Paprika je bila že kot mala puža drugačna in v Poloni videla nekoga, ki jo bo potegnil iz te bede.

Vedela je, da življenje na ulici ni tisto, kar si želi. Ne vem po kakšni logiki je vedela, da obstaja boljše pasje življenje in je ravno Polona tista oseba, ki ji bo priskrbela avionsko karto za vstop v svet, kjer so psi pomemben člen in se jih obravnava kot spoštovanja vredne zveste prijatelje.

PaprikaPaprika

Kot 7-mesečni mladič je vztrajno oblegala Polono in jo na vse možne načine šarmirala in prepričevala, naj jo vzame s seboj. Dosegla je, kar je želela, saj je Polona podlegla njenemu šarmu.

Stoično je prenesela celo dolgo pot, potrpežljivo prestala dolgotrajno karanteno in vsa veterinarska testiranja, kot da bi vedela , da ji vse to odpira vrata... v svet o katerem njeni sorodniki, ki so ostali na ulicah velikega mesta, niti sanjali niso. Ona, mala smrklja, pa je vedela, da se da sanje tudi živeti in ne le sanjati.

Za masko prismuknjene dobrodušne donde se skriva duša z močno voljo in jasnim ciljem - imeti čisto svoj kavč na katerem bo kraljevala skupaj z nekom, ki jo bo imel brezmejno rad in znal ceniti kaj vse je morala prestati, da bo lahko prišla do svojega človeka.

Paprika

Resnično, Paprika je naredila vse, ampak prav vse, kar lahko stori pes, da se prebije tako daleč in pobegne iz tistega pasjega brezna. In vendar, kljub temu, da je v zavetišču že eno leto, še vedno vztrajno, vsak dan, vsakega obiskovalca veselo pričaka in ga opazuje ali je morda on/ona tisti s katerim sta si namenjena.

Posvojitelj, kje si?

Napisala Andreja Herceg
2.8.2007

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net