Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

FrikFrik
avgust 2006

 
nazaj
line

Vsak dan kje kakšen zapuščen mladič ali dva ali trije ali celo leglo, pa za povrh še kakšen odrasel pes, dela vsekakor nikoli ne zmanjka. Pa vsake toliko časa se najde še kakšna mala spakica v podobi Frika.

Za Frika se je življenje sicer začelo v leglu, verjetno z bratci in sestricami, skoraj končalo pa pri 3-4 tednih starosti v gozdu, kamor ga je odvrgel njegov brezvestni lastnik, verjetno zato, ker ima nepravilno raščeno zadnjo tačko, ki je kratkomalo neuporabna. Če ljudje zavržejo popolnoma zdrave živali, kaj ne bi take male spake. Na srečo ga je našla dobra duša in njegovo življenje se nadaljuje v zavetišču.

Prvotne dobre in optimistične namere, da se temu malemu revežu pomaga, v tem primeru z amputacijo neuporabne tačke, ki ga samo ovira, so se sprevrgle v dvome. Malček mora namreč še zrasti, nihče pa ne ve, kako bo dodatno obremenitev prenesla druga zadnja (zaenkrat še kolikor toliko zdrava) tačka.

Frik

Verjetno se še marsikdo spomni Zmaga, ki je nekako postal prispodoba za voljo do življenja in prispodoba tega, kaj vse se lahko, če se hoče. In da ne bo kdo mislil, da je z Zmagom kaj narobe, vsak, ki ga pozna, ve, da v njem vidijo "invalida" samo ljudje, ki gledajo le zunanjost. Drugi so sprejeli njegovo stališče do življenja: "Zajemati življenje z veliko žlico in uživati v vsakem dnevu posebej." Vendar je bilo pri Zmagu obdobje rasti že zaključeno, Frik pa je še mladiček, ki ima ves razvoj še pred seboj.

Kaj sedaj? Kaj narediti, da bi bilo najboljše za psa? Operirati, se pravi amputirati tačko in počakati, kako se bodo stvari odvijale? Žal se lahko konča precej grdo in pomeni samo še dodatno trpinčenje živali. Lahko pa ima njegova zgodba tudi srečen konec in bo brez problemov zaradi amputacije srečno živel še kar nekaj let. Evtanazirati in se še dolgo časa spraševati, kaj in kako bi bilo, če bi...?

Končne odločitve še ni, vsekakor pa je zelo težka in prepuščena samo tistim, ki zanj skrbijo in ga spremljajo iz dneva v dan. In še dodatno vprašanje: se bo našel posvojitelj zanj, ki ne bo gledal samo na zunanjost, ali bo Frik ravno zaradi "kozmetičnega popravka" oziroma v tem primeru bolj "pomanjkljivosti" ob vsej poplavi zdravih mladičev ostal na grbi zavetišča? V tem primeru bi človek res moral imeti stekleno kroglo, da bi videl v prihodnost.

Napisala Katra S.

V času, ko je bil kuža meseca ravno spisan, smo se odločili za evtanazijo. Naj ostane kuža meseca vseeno, v opomin vsem, ki mislijo, da v gozdu takšni mladički z lahkoto preživijo.

Polona

Več o Friku

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net