Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

TomTom
avgust 2010

 
nazaj
line

Tom je že tretji starejši pes meseca letos. To ni naključje, kajti če je lansko leto podrlo vse rekorde v sprejemu sesnih mladičev mačk in psov, je letošnje leto, žal, rekordno v zapuščenih pasjih starčkih. Vsi imajo vsaj eno skupno točko – pretežno dolgo življenje v slabih in neprimernih pogojih. Vsi so bili tudi večkrat tepeni kot siti. Vsi so bili najdeni in bolj kot ne zanemarjeni. Prav čisto vsi neoznačeni. In prav nobenega od njih nihče ne pogreša in ne išče.

Marsikomu se zdi nedojemljivo, da s psom tako ali drugače živiš 10 let in več, potem pa enostavno skomigneš z rameni, ko se enkrat ne vrne s 'sprehoda'. Pa vendar je to slovenska stalnica. Pes preživi vse svoje življenje na kratki verigi, v družini ima status 'čuvaja', njegovo domovanje predstavlja nekaj skupaj zbitih desk, če sploh. Je in pije, če le ima kaj, iz že zdavnaj odsluženega zarjavelega kuhinjskega lonca. Na sprehod ga spustijo samega in nič nenavadnega ni, če se v času gonitev nekaj dni ne vrne domov. Starčki gredo predaleč, omagajo in ne zmorejo poti nazaj, poloti se jih demenca in enostavno ne najdejo več domov ali pa jim kdo pomaga, da ne najdejo več domov ...

Tom je nadvse prijazen, popolnoma neproblematičen, celo igriv, ker je šele zdaj odkril žogice in druge igrače. Nič razen malce osivelih brkov ne kaže na to, da ima za seboj že kar nekaj let življenja. Tom te z lahkoto prevzame, ker izžareva zadovoljstvo, iz oči mu sije čisto posebno veselje do življenja. Ne ve, da v preteklosti marsikaj ni bilo prav, in ne ve, da bi mu bilo lahko še lepše z nekom, ki bi ga vzel za svojega spremljevalca. Ta trenutek je zadovoljen pes, ki ga nihče ne brca, sveže vode je v izobilju, obroki so redni in zdravi, postreženi v čistih posodah, in posledično nima prebavnih in zdravstvenih težav. Petkrat na dan se prosto sprehodi po ograjenem vrtu, po vogalih prebere pasje novice in se z veseljem prepusti nežno božajočim rokam, ki so vedno pripravljene tudi na umirjeno igro z žogico.

Tom

Če si vzameš trenutek in opazuješ na novo rojenega Toma, ki vohlja naokoli in zraven zadovoljno maha z repom, si ga prav z lahkoto predstavljaš v novem domu. Lahko bi zleknjen v senci drevesa štel čebele na deteljicah in z enim očesom budno pazil na svojo skrbnico, ki s širokim slamnikom na glavi 'flanca' tiste rože, ki bodo zacvetele jeseni. Lahko bi s svojim skrbnikom zgodaj zjutraj odšel na tržnico po jabolka in svež sir ter se na poti domov ustavil v znani kavarni, kjer bi skrbnik spil svojo skodelico kave in prebral časopis, njemu pa bi mlada natakarica prinesla polno posodo vode. Zvečer bi lahko dremal ob vznožju fotelja, poslušal zvok obračanja listov v knjigi in trkanje pletilk, srečen, ker so vsi njegovi najljubši na varnem. Ne, ni potrebno, da dobi dom v predmestju Pariza, priznam, da se rada prepustim sanjarjenju, njegov dom bi lahko bil pol manj romantičen in tradicionalen, da bi le skrbniki bili ljudje, kjer je pes član družine. Da bi ga le imeli radi dovolj, da bi mu nudili skrbno, odgovorno in kakovostno bivanje. Ter spoštovanje, ki si ga zasluži.

Po vsakem takšnem sanjarjenju me v realnost prebudi pritajena topa bolečina nekje znotraj. Po zakonu bi moral že pred mesecem dni prepustiti prostor novim izgubljenim, poškodovanim, starim, pobeglim, odvečnim, zanemarjenim, mučenim, zapuščenim, najdenim ...

Ko bi le tale mali zavetiški raj ne bil Tomova zadnja postaja v življenju.

Napisala Vixi

Več o Tomu

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net