Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

SnoopySnoopy
avgust 2011

 
nazaj
line

Le malo jih ne pozna Snoopyja, risanega junaka, ki ga je ustvaril Schulz. Mimogrede, Charles M. Schulz je menda kot študent zaprosil za delo risarja pri Disneyju, pa so ga zavrnili. Kasneje je iz svojih “kikirikijev” ustvaril pravi mali imperij in Snoopy je postal zvezda. Ampak to res nima nobene zveze s horjulskim Snoopyjem, ima pa naš nekaj skupnega s svojim soimenjakom. Živel je pravzaprav na cesti, čeprav so vsi vedeli, čigav je. Tudi pri nas se ni znašel prvič, v Logatcu je bil namreč stari znanec ceste. Kljub temu da je imel lastnico, je večino časa preživel sam, tavajoč. Kakšnih 10 let je tako pohajal naokrog, skrbel je sam zase, bil je temu primerno zanemarjen in nikomur ni bil v napoto. A v življenju se vedno kje kaj zalomi, mar ne? Snoopyju se je naredila bula na zadku. Bula je bila vsak dan večja, sama ni hotela izginiti in oh, ravno v času prihajajočega dopusta. Kakšna nadloga, bolan pes, ki ti zanj že tako ni kaj dosti mar, kaj šele, da bi zanj želel odšteti kak evro.

Dovolj grozljivo je, da se nekomu dandanes zdita bula na psu in prihajajoči dopust razlog, da bi se psa znebil, da pa se mu utrne misel, da bi psa kar zaklal, ker … ker … Ne, ne morem si zamisliti nobenega razloga, ki bi razložil, kaj šele opravičil tako dejanje. In upam, da si ga vi tudi ne morete. Kakorkoli, umor “odvečnega“ psa je storilcu, ki se mu je mudilo na počitnice, spodletel.

SnoopySnoopy

Takole grdo zaklan in z v vrat vraščeno vrvico je bil julija sprejet v zavetišče. Rane so oskrbljene in se lepo celijo. Bula se je po temeljitem pregledu izkazala za perianalno hernijo, kar na kratko pomeni, da je kronično zaprt in se blato zadržuje v zadnjem delu črevesja. Da je vse skupaj še malo slabše, je pregled pokazal tudi šum na srcu, ki je lahko resna prepreka za narkozo. Pred operacijo torej Snoopy potrebuje temeljit kardiološki pregled. Stroški za vse posege bodo segli v nebo, a nam to nekako ne zadostuje, da bi se odločili za evtanazijo, vsaj dokler ne ugotovimo, ali bo sploh lahko prestal operacijo. Čeprav gre za 10 let starega bolnega in poškodovanega psa. Iskreno, ne gre le za 10 let starega psa, gre za Snoopyja, ki niti slučajno ni sam kriv za nastalo situacijo. Niso vsi psi pri 10 letih, ki pridejo v zavetišče, tako zlati kot ravno on. Priden in potrpežljiv. Strinja se z oprtnico in vrvico, strinja se z zdravljenjem, s hrano, ki jo dobi, zadovoljen je z ležiščem in brez pripomb je prestal vse preglede, torej vsa neprijetna poseganja vanj. Prikupen majhen skodran črnuhec je, ki bi nekomu lahko končno pomenil vse po vseh teh letih, ko ni bil vreden prav veliko. Po vsem, kar je prestal, je Snoopy še vedno vesel človeške družbe.

Sploh ne upamo, da bi se našel nekdo, ki bi hotel prevzeti vse te stroške nase, da bi s Snoopyjem lahko potem živel še nekaj obojestransko srečnih let. Ostane nam le to, da upamo, da bomo z vašo pomočjo zbrali za preglede in operacije ter da ga bo po vseh posegih nekdo čim prej sprejel v svoj dom, mu nudil vse, česar prej ni nikoli imel, in skrbel zanj njegovemu stanju primerno. Naš Snoopy ne potrebuje svetovne slave in milijonov oboževalcev po vsem svetu, potrebuje samo enega človeka, ki mu bo Snoopy pomenil cel svet.

Napisala Vixi

Več o Snoopyu

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net