Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

LorenzoLorenzo
februar 2014

 
nazaj
line

Kaj pravi Wikipedija o Lorenzu?
Lorenzo de' Medici Veličastni, ugledni gospod, dejanski voditelj Firenc. Bil je intelektualec, državnik, pesnik, mecen in mentor umetnikov in filozofov. V spopadu s političnimi nasprotniki je s pogumom obranil primat Medičejcev v mestu. V sporu s sosednjimi državami je s politično spretnostjo obranil neodvisnost florentinske republike. S tem si je prislužil vzdevek Veličastni.
Pravi tudi: Jorge Lorenzo, španski motociklistični dirkač.

LorenzoLorenzo

NAŠ LORENZO. Ta bo težka, se mi zdi. Opisati in predstaviti psa in ob tem zadeti kakega od bralcev direkt v srce, ni lahka naloga. Lorenzo namreč ni eden od lažjih kalibrov, kjer superlativov pri njegovem opisu kar ne bi bilo konca ..., saj on za svojo nežno, nedolžno in prikupno zunanjostjo skriva  pravega malega vraga. Kako torej na vljuden in razumljiv način razložiti, da moraš biti malo ubrisan, da zavestno posvojiš kaj takega, saj brez nekaj pričakovanih težav zagotovo ne bo šlo. Po drugi strani pa ..., ja, tudi tukaj je druga stran, saj je povsod ..., se lahko najde ravno prav ubrisan, ki mu bo jasno, kako s takimi lumpi delati in v tem primeru bo to "match made in haven".

LorenzoLorenzo

Na srečo je pesjan manjši, z ravno prav dolgo dlako, temnimi okroglimi očmi in čokato postavo, nujno pa moram povedati še nekaj besed o njegovih ušeskih ..., ki so taka, "kot da bi jih dobil na bolšjem trgu, pa kmalu ugotovil, da mu ne pašejo ampak prepozno za menjavo, saj se je nanje takoooo navezal"! Mirno tako lahko rečemo, da je na prvi pogled prijeten in prikupen in ko te pogleda, se nasmehneš in si rečeš, kakšen fajn pes. No ja. V resnici pa je borec (bolj malo filozof), dirkač (širne poljane in svoboda kličejo) in veličasten v tem smislu, da se zelo ceni. Tako zelo, da pred vsakim posegom vase ali nase dobro premisli, kako bo odreagiral. In to, za kar se odloči, za skrbnika in okolico ni nujno vedno prijetno. Z njim je potrebno biti zelo odločen, zelo natančen in nazoren v razlagi, kaj sme in kaj ne, ob tem pa Lorenzo že naslednji dan tuhta, kakšno bi se kljub temu dalo ušpičiti. Polona pravi, da je baraba, pravi badass v angelski podobi. Pa vseeno misli, da se lahko tudi zanj najde pravi. Jaz jo razumem in verjamem, natančno vem, kaj pomeni celoten njegov opis, sem vsa ta opisana in še mnoga druga, ne ravno željena, vedenja videla na lastne oči že pri mnogih psih, v različnih situacijah. Niso bile vedno prijetne, ne lahke, tako za psa kot vodnika. Ampak. Ampak! Vse to se da v primeru, da se najdeta prava dva, obvladati in s tem živeti tako, da je ugodno psu, vodnika in nenazadnje okolici. Kaj pa je ob tem nujno? Biti dosleden, upoštevati vodila tistih, ki Lorenza dobro poznajo in mu dati možnost, da kljub vsemu uspe.

Ja, in biti malo ubrisan. Tako kot Lorenzo. Je kje kdo? Anyone?

Napisala Katarina Wallas

Več o Lorenzu

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net