Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

TessTess
julij 2011

 
nazaj
line

Se še kdo spomni TV-nanizanke Super babica? Supergran? Škotska babica, ki je nosila ogromno baretko s tartan vzorcem in z rdečim cofom, je prva podoba, ki mi je prišla na misel, ko sem spoznala Tess. Tess ima morda res že več kot polovico življenja za sabo, ampak takšna, kot je, jih ima še kar precej tudi pred sabo.

Tess se je zavlekla v neko lopo, kjer je bila najdena zelo oslabela s hudim vnetjem maternice, tako hudim, da ni nihče vedel, kako se bo poseg končal. Operacijo je preživela in še več kot to, Tess je zelo lepo okrevala. Izkazalo se je, da gre za rodovniško bretonko z nerazpoznavno tujo tetovirno številko. Izkazalo se je tudi, da gre za prijazno, igrivo psičko, ki ji nikakor ne bi prisodil njenih let. Tess ti rada prisloni svojo čedno glavico h kolenom in s tem namigne, da se ne bo prav nič branila nežnega čohljanja za skodranimi ušesci. Ko pa se pojavi žogica, se v Tess prebudi lovski duh …

TessTess

Si predstavljate super babico, ki s svojim supersoničnim sluhom zazna težave, spodreca karirasto krilo in kombinežo ter oddrvi na pomoč, vmes pa naredi nekaj koles, mimoidočemu mulcu vzame rolko in se na njej odpelje - na rokah? Tako nekako je videti Tess, ko zagleda žogico. No, mogoče res ne čisto tako in sem si dovolila nekaj ljudskega pretiravanja. Pri njej je videti tako, da najprej miga s celo ritko, rep ima namreč kupiran in ga tako rekoč ni. Ko žogico vržeš, vsa njena leta izpuhtijo v zrak in požene se v dir. Žogico spretno ujame in jo pridno prinese nazaj. To lahko ponovi neštetokrat in med lovljenjem poskakujoče žogice kot za šalo preskakuje ovire. Tudi v igri z drugimi psi se kažeta njena vitalnost in neverjetna živahnost, zato je nekateri psi, ki niso navdušeni nad njeno neusahljivo energijo, ne marajo preveč. Ko se naveličaš igre, ona se je namreč ne, in pospraviš žogico, se zgodi nekaj skoraj čudežnega, Tess se spremeni v prijazno in nežno babico. Pogladi si razmršene kodre in v gugalniku ob kvačkanju nogavic predrema vse popoldne ... No, prav, med božanjem si pusti pogladiti kodre in na svojem ležišču predrema vse popoldne.

Nezahtevna je in zdrava. Ne ve, da nekateri ljudje tam zunaj o njej razmišljajo kot o starejši psički, ne ve, da nekateri razmišljajo o tem, kako malo ji je še ostalo, in njeno življenje merijo v človeških letih. Ob tem razmišljajo, kako hudo jim bo, če bo tako "kratek čas" z njimi. Čas je relativen, zanjo je življenje tukaj in zdaj, danes, ta trenutek. Prijajo ji pozornost, družba, nega, v ljudeh vidi družabnike in jim ne šteje let.

TessTess

Morda mi sploh ni bilo treba pisati njene zgodbe in iz vašega spomina vleči 30 let stare nanizanke o živahni babici. Morda bi morala z vami le deliti nekaj čudovitih stavkov, ki jih je zapisala Mojca, posvojiteljica Škotke, starejše škotske ovčarke iz Zavetišča Horjul, ko se je od nje poslovila po malo manj kot letu skupnega življenja:

"?- Ne bojte se, da vas ne bo imel rad. Prvič, ko bo pomahal z repom, prvič, ko bo pokazal veselje, ko vas bo zagledal, boste vedeli, kako zelo imajo starčki lahko radi.
- Ne bojte se, kako se bo vklopil v vašo družino. Izberite ga v azilu, kjer vam bodo znali povedati vse o njegovem značaju in zdelo se vam bo, ko da bi bil od nekdaj z vami.
- Ne bojte se, kako bo na stara leta hodil po stopnicah. Toliko časa bo nestrpno cepetal pod stopnicami, da ga boste vsakič z nasmehom nesli v zgornje nadstropje.
- Ne bojte se, da se ne bo več igral. Iskrica v očeh, ko zagleda žogico, z leti ne ugasne. Le razdalje se skrajšajo.
- Ne bojte se, da bo kdaj preveč gluh. Se boste pač naučili glasneje zažvižgati in iz srca nasmejati, ko boste hodili za njim, on pa bo potreboval kar nekaj časa, da bo ugotovil, kje ste.
- Ne bojte se, da bo star in počasen. Prečudovito je opazovati njihovo milino, nežnost in mirnost, medtem ko počivajo v senčki ali grejejo stare kosti ob radiatorju.
- Ne bojte se tega, da boste ves čas vedeli, da ima pred sabo le še nekaj mesecev ali let. Naučil vas bo ceniti vsak trenutek v življenju.
- Ne bojte se trenutka, ko se bo treba posloviti. Mogoče se boste takrat zavedli, da je odločitev, da preživite z njim nekaj zadnjih mesecev, ena najlepših odločitev, ki ste jih sprejeli v njegovem in predvsem v svojem življenju …
"

Napisala Vixi

Več o Tess

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net