Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

Bob MarleyBob Marley
marec 2014

 
nazaj
line

Še biblija govori o sivih laseh ...
Gray hair is a crown of glory; it is gained in a righteous life.
The glory of young men is their strength, but the splendor of old men is their gray hair.
Prvi stavek v njegovi temi na spletnem portalu pa se glasi: "Najden 11.12.2013, zmeden, plašen, zanemarjen, slabo sliši in vidi, star, brez oznak ali ovratnice." Hja, daleč od slave, veličastnosti, poštenosti, pravičnosti, sijaja in blišča, mar ne?!

Najden in pripeljan v zavetišče, kjer ga je bilo najprej potrebno rešiti kupa zvozljane, zanemarjene in dolge dlake, ki mu zagotovo ni prinašala prijetnih občutkov. Taka dlaka je ponavadi še težka, vozli cukajo, koža pod njimi se vname, pes ob takih štrenah čez oči vidi še manj, kot sicer. In tale gospod ne vidi več prav dobro. A ravno tako kot popolnoma slepi "zmagovalec meseca" iz mačje teme pa zelo dobro voha in mu nič ne uide. Med pregledom in friziranjem se je izkazalo, da je tudi kastriran, kar nam vedno nariše nad glavo še večji vprašaj. Nekdo se je torej potrudil imeti kastriranega psa, potem pa enostavno pustil, da se stara na najbolj nedostojen možen način? Hmpf …

Bob MarleyBob Marley

Zdaj pa dečko čaka na novo priložnost na jesen svojega življenja. Kakšen je njegov "vedenjski profil"? Skladno z leti je bolj umirjen, ampak ne statičen. Korak je bolj počasen, ko zazna, da je na vrsti kosilo, pa bolj poskočen. Ostali psi ga ne motijo, tudi z ljudmi nima težav, v kolikor pristopiš do njega tako, kot do starega psa - bolj počasi in nežno, da ima čas dojeti, da se nekaj dogaja v njegovi bližini. Ni pa še tako star, da ne bi imel občutka, kdaj se mu godi krivica, saj je lahko takrat, ko ni vse po njegovem, še kako živahen.

Bob MarleyBob Marley

Kakšnega človeka potrebuje? Takega, ki se zaveda, kaj pomeni življenje s starim psom. Ki mu bo znal prilagoditi svoj tempo življenja, aktivnosti in po potrebi bivalni prostor. Ki se zaveda, da je potrebno takemu psu omogočiti prilagojeno prehrano, da je priporočljivo imeti dobrega veterinarja, saj je pravilna in hitra diagnostika tudi pri seniorčkih zelo pomembna. Ki bo sprehode prilagodil njegovemu počutju in zmogljivosti in dejstvu, da morajo starejši psi večkrat na "wc" kot mlajši. A da so še vedno igrivi in jih je potrebno ob tem animirati, da vzdržujejo sive celice, saj se s tem življenje podaljša, njegova kvaliteta se izboljša.

In predvsem, da ga bo imel rad, ga spoštoval in mu omogočil dostojno preživeti svoja zadnja leta. Old. Pure gold.

Napisala Katarina Wallas

Več o Bob Marleyu

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net