Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

ZofiZofi
november 2009

 
nazaj
line

Tole verjetno ne bo tipična zgodba za rubriko kuža meseca. Ne bo pravljica in ne bo kritika. Prav verjetno bo molitev, lom srca in padec na kolena.

Zofi, Zofka, Zofkica...

Zofi je ogromna, črna, rodovniška šarplaninka. Ima komaj dve leti, zato je igriva in poskočna, svojo ogromno glavo rada nastavi božanju in čohljanju, pred, med in po tem, pa ti srce mehča z najmilejšim medenim pasjim pogledom. Prišla je že lani, natančneje 14.7.2008, zanemarjena, s staro neoskrbljeno poškodbo zadnje tace. Kar nekaj naporov je bilo potrebnih za odvzem psice iz slabih razmer, kar nekaj časa je preteklo, da je njena dlaka postala lepa, košata in sijoča. Tako je Zofi 16 mesecev kasneje sicer še vedno tu, a išče svojo priložnost zadnjič. Neskončnost naporov in stroškov za zavetišče se prav tukaj nekje konča. Ob približno 40 ostalih psih in 70 mačkah, ne gre več tako naprej.

Zofi

Se v tej točki že sprašujete, zakaj je še vedno tu? Odgovor je trapast. Zofi ne mara psov, ima občasne bolečine po poškodbi in je alergik. Išče dom z dovolj velikim vrtom, ker je za kakršnekoli sprehode neprimerna ter človeka, ki ji bo lahko zagotovil potrebno dietno hrano in veterinarsko oskrbo. Nekoga, ki se ji bo lahko posvetil dovolj, da bo skupaj z njo odkril sozvočje hrane, zdravil in ljubezni za mirno in zadovoljno življenje. Pravzaprav išče nekoga, ki se mu zdi prav preneumno, da bi bil pes z alergijo in s preprostimi posebnimi zahtevami zapostavljen, diskriminiran, celo evtanaziran. Nekoga, ki ga ta dejstva ne prestrašijo na smrt in razume, da je Zofka v osnovi samo krasna kužika, čudovita predstavnica svoje pasme, ki si želi svoj dom in nekoga, ki ji bo zagotovil dostojno življenje. Nekoga, ki bo v zameno za osnovno oskrbo dobil brezmejno morje pasjih poljubov, tisti topli neskončni pogledi pa bodo namenjeni samo še njemu, do konca njenega življenja. Ga res sploh ni, tega nekoga? Tudi če je nujno?

Zofi

V zavetišču se je navezala le na enega psa, Lotka, če bi si nekdo drznil svoj vrt deliti z obema, ne bi imel prav veliko dela ne z enim, ne z drugim, le pogledov in poljubov bi bilo še več. Tega nekoga verjetno prav res ni, pa če je še tako nujno.

Tako nas razmišlja nekaj, ki ji takšnih pogojev ne moremo zagotoviti, tisti eni in isti iz večine zavetiških zgodb, ki nam poka srce ob pogledih, ki nam jih namenja Zofi. Denar ne zmore rešiti vsega, denar le napolni Zofkin želodček, da preživi in čaka na svojega človeka s srcem. Zofi potrebuje nekoga zase, mora nekomu pripadati. Na prsih vseh nas leži ta prijazna pasja duša in čeprav 50 kg ni malo, se vseeno zdi kot da lebdi. Lebdi na točki, ko nočeš več verjeti, da je res, da je nekaj brez izhoda, da je tokrat morda res samo še tema na koncu tunela. Teh 50 kilogramov bo s silo ene tone strlo prsne koše pod sabo in pomendralo že tako brazgotinasta srca, če bo treba v nekem trenutku pogledati v oči tistemu, ki bo nosil posledice odločitev.

Zofi

Zofi, Zofka, Zofkica...

Prav tako kot vsi, si zasluži svojo priložnost. Ne zna prositi in moledovati, le z zaupanjem v očeh in mahajočim repom čaka...

Napisala Vixi

Več o Zofi

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net