Zavetišče Horjul, Polona Samec s.p. Zavetišče HorjulZavetišče HorjulZavetišče Horjul
Zavetišče HorjulAnimal shelter HorjulZavetišče Horjul na FacebookuPodatki Zavetišča Horjul
NAŠI PRIJATELJIOB POSVOJITVIIŠČEJO NOV DOMBREZ VAS NE GRESPET DOMAPREOBRAZBENE PREZRITE
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul - Horjulčki so zakon
Zavetišče Horjul svetuje sterilizacijo in kastracijo živali

SMS donacije za Zavetišče Horjul
Posvojite žival na daljavo v Zavetišču Horjul

 
Pes meseca

NutelcaNutelca
september 2010

 
nazaj
line

Nutelca je bila naše letošnje novoletno darilo. Res. Dedek Mraz nam je skozi dimnik prinesel luštkano kuštravo kepico, jo odložil pod smrečico in 1. januarja smo ji sneli pentljo z ovratnice ...

Saj vem, da veste, da ni bilo tako. Nutelca se je potikala po nekem naselju in nikomur se ni zdelo vredno psa prijaviti kot najdenega. Sklepam, da ljudje upajo, da naslednji dan psa ne bo več tam in se jim ne bo treba ukvarjati z njim. Bližal se je novoletni večer in že tako prestrašeni psički so dodatne težave povzročale glasne človeške pirotehnične igračke. Najditeljica jo je z dišečo hrano zvabila v hišo in ji ponudila zavetje za silvestrovo. Na objavo na radiu se ni javil nihče in tako je naslednji dan Nutelca pristala v zavetišču.

V varnem zavetju hiše je še nekako funkcionirala, kakršenkoli premik pa ji je povzročil neobvladljivo paniko. Kaj jo je do tega pripeljalo, lahko le ugibamo, vsekakor je bilo slabih izkušenj več kot dovolj, da je postala tako zelo plašna. Intenzivno se je začela socializacija in danes je napredek očiten. Svojih, po zakonu določenih 30 dni je porabila samo za to, da se je sprostila in se navadila iz hiše priti sama, na začetku jo je bilo namreč treba nesti ven, da je opravila svoje fizikalne potrebe, tako kot naj bi psi to počeli. Nadaljnjih 200 in še nekaj dni je porabila za to, da je postala normalno družabna. Nas po osmih mesecih že dobro pozna, prikupna je, igriva in rada se crklja, zavedamo pa se, da do neznanih ljudi ni zaupljiva in ni prav nič prikupna, dokler človeka ne spozna. Skratka, Nutelca je ob neznancih še vedno plašna. Vendar pa je zdaj pripravljena na nov dom in potrebuje skrbnika, ki bo plašnost ter zadržanost razumel in se bo znal prilagoditi, upošteval kakšen napotek in ne bo popolni začetnik, kar se psov tiče. Potrebuje skrbnika, ki ji bo dal čas, da se ob njem sprosti in se ga navadi. Tudi na nas se je, saj smo ji vztrajno na več načinov dopovedovali, da ne mislimo obupati nad njo. Takšnega potrebuje Nutelca - ki ne bo obupal, in o tem moramo biti prepričani, ko jo bomo dali iz rok.

Nutelca

Nutelca

Žalostno je, da je Nutelca med tistimi, za katere je največ zanimanja in po ogledu fotografije vam bo jasno, zakaj je tako. Res je čudovita, malce bolj dolgodlaka, malce spominja na znanega pasjega filmskega junaka med mešančki, atraktivne barvne kombinacije in ravno prav majhna je, da spada v sam vrh najbolj iskanih po zavetiščih. Prikupna je na pogled, 'luštkana', zato ljudje zelo radi te fizične lastnosti preslikajo na obnašanje. Nam največ težav dela ravno Nutelčina lepota, ljudem je namreč težko dopovedati, da psička ne bo prvi dan hotela sodelovati na srečni družinski fotografiji, da bo morda v imenu protesta zgrizla kak copat in predvsem, da jih nikakor ne bo gledala toplo, ljubeznivo in jim ne bo prav nič hvaležna. Nasprotno, zna se zgoditi, da bo raje kuhala mulo, ker ste si jo drznili odpeljati iz okolja, ki ga je poznala. In nenadoma ni več tako zelo zanimiva. Nutelca je eden naših brusnih kamnov, na katerih se tako radi brusijo ostri jeziki, kljub temu je ne bomo oddali prvemu, ki se mu zdi luštna in se mu samo zdi, da bo zmogel. Ne privoščimo ji, da se čez nekaj mesecev vrne nazaj v takšnem ali še slabšem stanju kot pred osmimi meseci.

Napisala Vixi

Več o Nutelci

nazaj

 

domov naši prijatelji ob posvojitvi iščejo nov dom brez vas ne gre spet doma preobrazbe ne prezrite kontakt na vrh

Zavetišče Horjul © 2006-2023 ilustracije: Vixi podpora: mojpes.net